
DİN VE GÜZEL AHLAK
İNFAK

Hz. Enes (R.A) şöyle demiştir: Ebu Talha hurmalık bakımından ensarın en zenginlerinden idi. En sevdiği malı da Mescid’in karşısındaki Beyruha denilen hurma bahçesiydi. Peygamber (S.A.V) bu bahçeye girer ve oradaki tatlı sudan içerdi. Enes sözüne devamla dedi ki: “Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça en iyi olan hayra ve cennete ulaşamazsınız.” (3 Al-i İmran 92) ayeti nazil olunca Ebu Talha Rasulullah (S.A.V)’in yanına gelerek: -Ya Rasulallah “Allah sana sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça en iyiye erişemezsiniz”, ayetini gönderdi. Benim en sevdiğim malım ise Beyruha adlı bahçedir. O Allah için sadakadır. Allah’tan onun sevabını ve ahiret azığı olmasını dilerim. Burayı Allah’ın sana gösterdiği şekilde kullan, dedi. Bunun üzerine Rasulullah (S.A.V) şöyle buyurdu: “Aferin sana bu ne kârlı ve ne iyi bir maldır, dediğini işittim. Fakat ben bu malı akrabalarına vermeni uygun görüyorum”, dedi. Ebu Talha: -Öyle yapayım ya Rasulallah, dedi ve bahçeyi akrabaları ve amca çocukları arasında taksim etti.
(Buhari, Müslim)
Bir kavram olarak ‘nafaka’; gerek yakın akraba, gerekse diğer insanlardan fakir ve muhtaç olanlara para ve geçimlik vermek, onların geçimini sağlamak, beslemek demektir. İnfak; Kur’an da Allah için vermenin genel adıdır.
-
İnfak’ın farz olanına zekât, nafile olanına tasadduk denir.
İnfak’ın bir tanımı da şöyledir: Allah’ın hoşnutluğunu elde etmek amacıyla kişinin kendi servetinden harcama yapması, muhtaçların ayni ve nakdi yardımda bulunmasıdır. İnfak’ı diğer yardımlardan ayıran şeylerden birisi niyettir. İnfak’taki niyet Allah’ın rızasını kazanmaktır.
SALEBE'NİN İMTİHANI
Salebe Peygamberimizin bu duasından sonra aşırı derecede bir servet sahibi oldu ve Medine’den, ona dar geldiği için ayrıldı, geniş bir vadiye yerleşti. Salebe artık öğle ve ikindi namazları hariç, diğer namazlarda mescide katılmamaya başladı. Daha sonra sadece Cuma namazlarına geldi. Derken artık Cumayı da terk etti. Peygamberimiz (s.a.v) bir gün ashabına: “Salebe nerede, ne yapıyor?” diye sordu. Onlar Salebe’nin durumunu anlattılar ve Rasulullah (s.a.v): “Salebe’ye yazık oldu!” diye üç defa tekrarladı. Allah’u Teala “…Onların mallarından sadaka al.” ayetini indirince Allah Rasulü iki kişiyi zekât toplamak üzere görevlendirdi. Onlar da diğer müslümanların zekâtlarıyla birlikte Salebe’ye de gittiler. Fakat fakirken iki tanenin birini veren Salebe, artık malının esiri olmuştu. Zekât memurlarına: “Bu bana cizye vermek gibi geliyor. Siz gidin, daha sonra tekrar gelin” dedi. Tekrar geldiklerinde ise vermek istemedi. Görevliler Rasulullah (s.a.v)’in yanına gidip daha olanları anlatmadan Peygamberimiz (s.a.v): “Yazıklar olsun Salebe’ye” dedi. Görevliler olanları anlattı ve yüce Rabbimiz Tevbe suresinin şu ayetlerini indirdi: “Onlardan kimi de Allah’a şöyle kesin söz (ahd) vermişti. ‘Eğer (Allah) bize lütuf ve kereminden ihsan ederse, muhakkak zekâtını vereceğiz, gerçekten salihlerden olacağız.’ Ne zaman ki Allah, kereminden istediklerini verdi, cimrilik edip yüz çevirdiler. Zaten yan çizip duruyorlardı. Nihayet Allah’a verdikleri sözü tutmadıkları ve yalan söylemeyi adet edindikleri için Allah da bu işlerinin sonunu, kalplerinde Kıyamet gününe kadar devam edecek bir nifaka çeviriverdi.” (Tevbe 75, 76, 77)
“Ey Rasulüm! Münafıklara de ki: İster gönül rızası ile ve ister rıza göstermeyerek harcayın, sizden asla harcadıklarınız kabul edilmeyecektir. Çünkü siz, bir fasıklar topluluğu oldunuz.” (Tevbe 53)
Bu sırada Peygamberimiz (s.a.v)’in yanında Salebe’nin yakınlarından biri bulunuyordu. Olup bilenleri duyunca kalkıp Salebe’nin yanına gitti ve ona: “Yazıklar olsun sana! Allah senin hakkında şöyle, şöyle ayet indirdi.” dedi. Salebe kalkıp mallarının zekâtını alması için Peygamberimizin yanına gitti. Fakat Peygamberimiz (s.a.v.) ona: “Allah senin zekât gelirini almamı yasakladı.” buyurunca Salebe pişmanlığından başına toprak saçmaya başladı. Peygamber (s.a.v.) ona: “Bu senin kendi elinle yaptığındır. Daha önce sana emrettiğim halde sen bana itaat etmemiştin.” buyurdu. Peygamberimizin vefatından sonra diğer halifeler de onun zekâtını kabul etmediler ve Salebe, bu şekilde ölüp gitti.
Aşağıdaki video infağı ayetlerle ve ülkemizde canlı bir örnekle anlatılmıştır
ETKİNLİK:
-
Çevrenizdeki ihtiyac sahiplerini tesbit edip sınıf içinde ihtiyacılarını karşılamak amacıyla ailelerinizin desteği ile infakta bulununuz.
-
Ramazan ayına yaklaşırken arkadaşlarınızla beraber harçlıklarınızı birleştirip ihtiyaç sahibi bir aileye ramazan kumanyası hazırlayabilirsiniz. SEMA NUR BATTAL